Głównej zawartości

Komunikat alertu

Działania SZKOLNEGO wolontariatu

w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego

◈ UDZIAŁ W REGIONALNYM KONKURSIE ”BARWY WOLONTARIATU”

Nasze wolontariuszki otrzymały wyróżnienie w regionalnym konkursie "Barwy Wolontariatu", zorganizowanym przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

UDZIAŁ W AKCJI SZLACHETNA PACZKA

Uczniowie zrezygnowali z robienia sobie gwiazdkowych prezentów i przeznaczyli na w/w cel 160 zł.

◈ MIKOŁAJOWIE W DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ DLA DZIECI

Mikołaje odwiedzili podopiecznych Domu Pomocy Społecznej prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Serafitek przy ul. Św. Rocha 13. Uczniowie obdarowali podopiecznych samodzielnie przygotowanymi ozdobami świątecznymi, słodyczami i produktami żywnościowymi. W strojach Mikołajów śpiewali kolędy i składali dzieciom oraz pracownikom życzenia świąteczne.

◈ AKCJA "ZSMS ZWIERZAKOM"

(nawiązanie współpracy ze schroniskiem dla zwierząt).

Udało się zebrać ok. 50 kg karmy, koce, zabawki oraz przybory do pielęgnacji.

◈ AKCJA GÓRA GROSZA

W akcji udało się zebrać 3042 monety co dało w sumie 111 złotych i 47 groszy.

◈ KIERMASZ KSIĄŻKI, OZDÓB CHOINKOWYCH ORAZ SŁODYCZY

Pieniądze z kiermaszu  przeznaczone zostały na zakup słodyczy dla dzieci z Domu Dziecka przy ul. Pamiątkowej 2 w Poznaniu.

◈ JASEŁKA

Odbyło się wspólne kolędowanie połączone z jasełkami, które zaprezentowali wolontariusze i uczniowie szkoły.
To już tradycja, że w Zespole Szkół Mistrzostwa Sportowego w okresie świątecznym mają miejsce Jasełka i opłatkowe spotkania. Wszyscy Ci, którzy w nich uczestniczą, zawsze podkreślają rodzinną i wyjątkową atmosferę.

◈ MARZYCIELSKA POCZTA

Napisz list do chorego dziecka.

◈ ADOPCJA NA ODLEGŁOŚĆ W KONGO – PATIENT Z KONGO

Spotkanie z o. Albinem ofm. Prowincjalnym moderatorem ds. ewangelizacji misyjnej w kościele św. Franciszka Serafickiego przy placu Bernardyńskim w celu przekazania kolejnej kwoty pieniędzy na edukację zaadoptowanego przez wolontariuszy i uczniów kl. IIAG dziecka z Konga (początek akcji miał miejsce w roku ubiegłym). Młodzież zobowiązała się opiekować młodszym kolegą z Afryki przez kolejne trzy lata.

Pieniądze zbierane były w grudniu, zamiast obdarowywania się gwiazdkowymi prezentami.

◈ POMOC DLA SZKÓŁKI W KRZEMIEŃCU

Nasza szkoła włącza się w działalność charytatywną związaną z udzieleniem wsparcia dzieciom z Ukrainy uczącym się języka polskiego.

(zbierano przybory szkolne: zeszyty, bloki farby, pisaki, papier do kserokoparkii, piórniki, atlasy, literaturę dziecięcą…)

◈ SPOTKANIE Z DRUŻYNĄ SZPIKU

Uczniowie drugich i trzecich klas liceum uczestniczyli w spotkaniu z Drużyną Szpiku. Dowiedzieli się czym jest szpik, w jaki sposób można dokonać rejestracji w banku szpiku oraz jak wygląda droga od rejestracji do przeszczepu.

Podaruj komuś najcenniejszy dar - ŻYCIE!!

◈ PROMOCJA KRWIODAWSTWA

"Twoja krew - czyjeś życie, czyjaś krew - Twoje życie”

Każda kropla krwi jest na wagę złota, zwłaszcza młodego, zdrowego sportowca

"Dla innych, dla siebie" promocja krwiodawstwo oraz rejestrację w banku szpiku.

W specjalnie przygotowanych koszulkach oraz z transparentami i ulotkami ruszyliśmy na promocję działań ratujących życie.

Rozpoczęliśmy na przystanku "Kórnicka" jednak niesprzyjające warunki pogodowe przeniosły nas na teren Politechniki Poznańskiej. Dzięki uprzejmości władz uczelnianych mogliśmy kontynuować akcję w bardziej przyjaznych warunkach. Zaprosiliśmy studentów do odwiedzenia krwiobusu. W osiedlowych sklepach zostawiliśmy plakaty informacyjne.

Następnego dnia na  szkolnym boisku ZSMS pojawił się krwiobus RCKiK. Personel miał pełne ręce roboty. Ani chwili na odpoczynek od 8:00 do 14:00. Wiele osób przybyło na pomoc innym. Spośród wszystkich uczestników 23 oddało krew... choć chętnych było znacznie więcej. Cieszy też  fakt, że wiele osób zarejestrowało się do banku szpiku. Rok temu tylko (AŻ) dwie osoby dokonały rejestracji.

To piękne, że uczniowie swoją pełnoletniość rozpoczęli od ratowania życia innym. W krwiobusie nie zabrakło również nauczycieli, trenerów oraz rodziców. Pojawiły się również osoby z okolicy oraz studenci z Politechniki Poznańskiej.

◈ BIEGU "15" NA 15 KM IM. MACIEJA FRANKIEWICZA

Udział wolontariuszy przy organizacji - nawiązano współpracę z Klubem Biegacza i prezesem panem Jerzym Sobiegrajem

◈ KIERMASZ KSIĄŻEK

Udział wolontariuszy w kiermaszu podręczników szkolnych w holu szkoły.

◈ STAŁA WSPÓŁPRACA Z BIBLIOTEKĄ SZKOLNA

Wolontariuszki przychodzą pomagać w pracach biblioteki.

◈ AKCJA DLA CZWORONOGA

Kolejna - druga w tym roku szkolnym.

Zbieraliśmy: karmę, zabawki, obroże, smycze, posłania, szampony, szczotki… .

Opracowała:
Lidia Szmyt